Κίνδυνος παραγραφής σοβαρών αδικημάτων με τον νέο ποινικό κώδικα

Κίνδυνος παραγραφής σοβαρών αδικημάτων με τον νέο ποινικό κώδικα

Θετικές μεν αλλά και κάποιες εξ’ αυτών … «πρωτάκουστες»  είναι, σύμφωνα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, οι προωθούμενες  διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Οι εισαγγελείς παρότι διάκεινται θετικά στον «εκσυγχρονισμό» του … γερασμένου και φθαρμένου πλέον Ποινικού Κώδικα, διαπιστώνουν σωρεία αβλεψιών που προκαλούν την εύλογη ανησυχία τους αφού είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος παραγραφής σε χιλιάδες  εκκρεμείς δικογραφίες για οικονομικά αδικήματα, λόγω της μετατροπής τους από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

«Από χώρα μας με τα περισσότερα κακουργήματα σε  όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα κινδυνεύει να μη μπορεί  να διασφαλίσει  καν την έννομη τάξη», τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

«Επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε», είπε με νόημα ο κ. Μιχαηλίδης.

 Επέμεινε μάλιστα σε σειρά άρθρων του νέου κώδικα στα οποία πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις όπως:

-Τις  διατάξεις  που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση.

«Πως είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να υποβάλει μήνυση σε βάρος του εαυτού του, όταν ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση απιστίας;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης αναφερόμενος στο αδίκημα της απιστίας το οποίο, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, θα διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως,  όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. «Φανταστείτε ένα δήμαρχο να ζημιώνει το Δήμο του και να πρέπει να  υποβάλει έγκληση στον εαυτό του» είπε ο κ. Μιχαηλίδης για να δείξει το οξύμωρο της διάταξης.

«Είναι προς τιμήν του υπουργού Δικαιοσύνης ότι αντιλήφθηκε την αστοχία αυτή και μας διαβεβαίωσε ήδη θα διορθωθεί πάραυτα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος χαρακτήρισε επίσης «πρωτάκουστο ο αστυνομικός να βλέπει δίπλα του το «κλεφτρόνι» να κλέβει το ένα μετά το άλλο τα αυτοκίνητο, και να μη μπορεί να επέμβει γιατί θα πρέπει πρώτα να αναζητήσει τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ., για να υποβάλλουν μήνυση».

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ακόμη και για τους «θετικούς θεσμούς»  που εισάγονται, καθώς δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε,  η παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 9 επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής για να τους εποπτεύουν. Και αυτό, τη στιγμή που τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δείχνουν  ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις κρατουμένων που παρέχουν κοινωφελή εργασία.  και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής  σε αδικήματα  όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα. Σημείωσε μάλιστα πως αν οι διατάξεις αυτές δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα ως τις 31 -3 του 2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας και το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σημειώνοντας: «Πώς θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;».Source link

avatar

Georgia

Στη μάχη της επικαιρότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.