Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Bundesbank

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο ο πρόεδρος της BundesbankΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, 18:38

Να αυξήσει τα επικόκιά της τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , εάν τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις, υποστηρίζει το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ  Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Αν ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να είναι υψηλός, πρέπει να δράσουμε», είπε ο  ο πρόεδρος της Bundesbank Νάγκελ σε ομιλία του στο Eltville της Γερμανίας.

Εκτιμά ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν στα τέλη Ιουνίου και «θα υποστηρίξει ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο».

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την άποψη ότι «ο κίνδυνος να ενεργήσουμε πολύ αργά αυξάνεται σημαντικά», προτρέποντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να μην προσκολλώνται σε παλιές θεωρίες για τον πληθωρισμό, καθώς το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό αλλάζει. Όπως αρκετοί από τους συναδέλφους του πρόσφατα, υποστήριξε ότι η επιστροφή στη δυναμική των τιμών που παρατηρήθηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απίθανη.

Καθώς η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πληθωρισμό ρεκόρ – που οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο αλλά και στους περιορισμούς προσφοράς που σχετίζονται με την πανδημία- κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ συνενώνονται όλο και περισσότερο γύρω από μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Ενώ η άποψη του Νάγκελ συνάδει με τη γερακίσια στάση του, συνάδελφοί του που ανήκουν στο στρατόπεδο των περιστεριών -όπως ο Φινλανδός Όλι Ρεν–  υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Bundesbank υποστήριξε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να είναι «προβλέψιμες, σταδιακές και βασιζόμενες σε δεδομένα», για να επιτρέψουν στους οφειλέτες να αντιμετωπίσουν καλύτερα το υψηλότερο κόστος δανεισμού. «Αυτό καθιστά ακόμη πιο σκόπιμο να δράσουμε έγκαιρα» είπε χακτηριστικά.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, 18:38Source link

avatar

Georgia

Στη μάχη της επικαιρότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.